Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Babka kokosowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
jajko 4 szt
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 2 szkl
margaryna 200 gramów
proszek do pieczenia 2
mąka ziemniaczana 3 łyzki
sok z cytryny
śmietana 4 łyżki
wiórki kokosowe 1 szkl
kakao 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka kokosowa

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać jajka, żółtka i margarynę oraz obie mąki i proszek pieczenia, kakao i sok z cytryny. Wymieszać mikserem ciasto na jednolita masę. Ubić pianę z białek, połączyć z wiórkami kokosowymi. Na wierzch ciasta ciemnego wyłożyć pianę z białek z wiórkami. Piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Babkę pieczemy w keksówce o długości ok. 30 cm.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kristof 26.05.2024 09:30
Mało precyzyjny ten przepis, brakuje kilku informacji, jak temperatura pieczenia, rozmiar brytwanny czy chodź by ile tej margaryny; sok z jednej cytryny czy kilka łyżek?
agnieszka214 10.08.2012 10:00
apetycznie wygląda zjadłabym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak