Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Babka marmurkowa / Dukan

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słodzik w płynie 1,5 łyżki
jajko 4
maizena 1/2 szkl.
budyń waniliowy 2 op.
otręby owsiane 6 łyżek
otręby pszenne 4 łyżki
zarodki pszenne 2 łyżki
proszek do pieczenia mały
kakao 2 łyżki
sól duża szczypta
parafina ciekła 50 ml
kefir 330 chudy

Przepis i sposób przygotowania na: Babka marmurkowa / Dukan

W misce wymieszać wszystkie mokre składniki i ubić mikserem na puszystą masę z dodatkiem soli.
Otręby i zarodki zmielić młynkiem do kawy, połączyć z proszkiem do pieczenia, maizeną i proszkiem budyniowym (bez skrobi ziemniaczanej!) - wsypać do ubitej masy i dokąłdnie wymieszać mikserem.
Formę posmarować cienko parafiną, wylać połowę masy.
Do pozostałego ciasta dodać kakao i zmiksować - wylać na wierzch tworząc esy-floresy.
Piec ok.45 minut w temperaturze 175-180*C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edyta44 14.01.2013 10:08
smaczna baba
Gosia20 01.10.2012 14:54
smaczna babka,,, też taką robię
Monika63 05.09.2012 08:56
mniam, mniam:)
Habibi 31.08.2012 22:41
Smak ma łudząco podobny do tradycyjnego ciasta !
Fiffi 31.08.2012 22:22
ciekawa jestem smaku, bo składniki specyficzne
artur7 18.08.2012 14:53
pysznie wyglada
edi 11.08.2012 20:27
mmm:)
Marta1986 08.08.2012 20:55
super
Habibi 29.07.2012 20:10
Babeczka wyszła puszysta, delikatna i w niczym nie odstaje od tradycyjnego ciasta :)
octo 29.07.2012 20:09
zawsze bylam ciekawa tych dukanowych przepisow

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak