Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Babka migdałowo-pomarańczowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 230 g
margaryna 230 g
cukier 230 g
migdały 200 g
jajko 4 szt
cukier waniliowy 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat pomarańczowy 1/2 szt
polewa czekoladowa do dekoracji
Skórka pomarańczowa kandyzowan do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Babka migdałowo-pomarańczowa

Margarynę utrzeć na puszystą masę.Dodać cukier,cukier waniliowy oraz aromat. Cały czas ucierać i dodawać po jednym żółtku a potem porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały.Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z ciastem.Masę przełożyć do foremki na babkę.Foremkę natłuścić i posypać tartą bułką lub mąką.Piec ok 50-60 minut na 175 C.Babkę wystudzić i udekorować polewą czekoladową i kandyzowaną skórką pomarańczową.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 06.03.2014 10:38
świetna babka :)
RenataZ-et 24.01.2014 21:20
wygląda idealnie
Kuchenka 23.01.2014 23:25
bardzo apetyczna!!!
caralajna 16.09.2013 07:33
fajna babka
Dorota37 22.04.2013 11:13
Piękna baba
msmors 21.04.2013 21:50
bardzo smaczna babka
Janina 21.04.2013 20:35
Oczywiście,że wspaniała babka miało być
Janina 21.04.2013 20:34
Wapaniała babka
V_kuchareczka 21.04.2013 20:14
wygląda smakowicie
Rafał3 21.04.2013 19:39
wyśmienite danie
Megg 21.04.2013 19:36
wspaniała babka!!!
Boska_Agatka 21.04.2013 19:35
ale narobiliście mi smaka mniam
Olga_SK 21.04.2013 19:01
a właśnie kupiłam nową formę do babki wczoraj i szukam nowego przepisu :D dzięki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak