Przepis i sposób przygotowania na: Bagietki
Kroki postępowania
Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut – na koniec możemy lekko posypać je mąką. Następnie przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
![Krok 1 - Bagietki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bagietki10-2.jpg)
Każdą z części rozwałkowujemy na kształt prostokąta (o długości podobnej do długości dużej blachy z pieca). Prostokąt składamy na trzy części (jak harmonijkę). Następnie zwijamy ciasto na kształt bagietki i rolujemy tak długo aż osiągnie rozmiar/długość podobną do blachy, w której będziemy je piec.
W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem.
![Krok 2 - Bagietki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bagietki11-2.jpg)
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 240 stopni. Na spód piekarnika wstawiamy 1 lub dwa małe naczynia/kokilki żaroodporne z wodą, dzięki temu podczas pieczenia bagietek będzie się tworzyła mgła , która nada chrupkości pieczywu.
Wyrośnięte bagietki posypujemy mąką i nacinamy delikatnie. Wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 220 stopni. Pieczemy ok. 25-30 minut.
Pamiętajcie, że bagietki po upieczeniu są bladozłote! Więc nie oczekujcie ciemnobrązowej skórki!
Bułeczki studzimy na kratce! Polecam jeszcze ciepłe z masełkiem
![Krok 3 - Bagietki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bagietki12-2.jpg)