Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan w doborowym towarzystwie
Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1 cm, układamy na sitku lub kratce, posypujemy z obu stron solą i odstawiamy na 15 minut.
Brokuła moczymy przez 10 minut w osolonej wodzie, następnie gotujemy na parze (bez przykrycia).
Plastry bakłażana płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy drugą patelnię. Plastry bakłażana smarujemy (najlepiej za pomocą pędzelka) pozostałą oliwą. Układamy na patelni i smażymy przez 5 minut. Odwracamy, posypujemy ziołami prowansalskimi i solą, dosmażamy przez kolejne 5 minut na ostrym ogniu. Zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple.
Pieczarki kroimy na 4 części każdą, wsypujemy na patelnię, na której smażył się bakłażan i smażymy na ostrym ogniu do czasu, aż nabiorą złotego koloru. Solimy do smaku.
Szynkę przyprawiamy solą i białym pieprzem.