Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan zapiekany z gorgonzolą
Kroki postępowania
Z bakłażana usuwamy miąższ, solimy i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie bakłażana płuczemy pod bieżąca wodą.
![Krok 1 - Bakłażan zapiekany z gorgonzolą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/baklazan-zapiekany-z-gorgonzola1-2.jpg)
![Krok 2 - Bakłażan zapiekany z gorgonzolą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/baklazan-zapiekany-z-gorgonzola2-2.jpg)
Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe - razem podsmażamy 3 minuty, dodając pieprz i sól do smaku.
![Krok 3 - Bakłażan zapiekany z gorgonzolą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/baklazan-zapiekany-z-gorgonzola3-2.jpg)
Podsmażone warzywa umieszczamy wewnątrz bakłażana. Na nich układamy gorgonzolę pokrojoną na mniejsze kawałki. Bakłażana umieszczamy w naczyniu do zapiekania, dodatkowo obok umieszczamy plastry masła.
Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! :)
![Krok 4 - Bakłażan zapiekany z gorgonzolą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/baklazan-zapiekany-z-gorgonzola4-2.jpg)