Przepis i sposób przygotowania na: Bardzo prosty kebab
Mąkę przesiać przez sitko, połączyć z wodą i masłem. Zagnieść ciasto. Odstawić na 20min by odpoczęło.
Mięso:
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w cienkie paseczki. Opruszyć przyprawa do kebaba/gyrosa i polac olwa z oliwek. Odstawic do lodowki na ok. 20-30min.
Sos podstawowy (łagodny)
Majonez i keczup połączyc w dowolnej ilosci wg uznania. W raze potrzeby przyprawic pieprzem.
Sos ostry
Jogurt naturalny lub śmietane polaczyc z przecsnietymi przez maszynke 2-ma zabkami czosnku.
Ciasto ciag dalszy:
Ciasto wałkujemy bardzo cienko po czym kładziemy placki na rozgrzanej patelni. Gdy na powierzchni placka pojawia sie babelki, placuszek odwracamy na druga strone.
Mięso smazymy na oliwie z oliwek.
PRZYGOTOWANIE OSTATECZNE:))
Placek smarujemy sosem, kladziemy lisc salaty, pokrojona czerwona cebule, mieso, polewamy sosem i zawijamy. Mozna dodac ogorki konserwowe, pomidory..co kto lubi;))
Skladniki wystarczaa na ok 7-8porcji.
Jedna porcja to ok. 600kalorii