Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz z brokułem i grzybami - na żytnim zakwasie
Warzywa i ziemniaki oczyścić, obrać, umyć, pokroić w kostkę.
Brokuła umyć i podzielić na różyczki.
Warzywa dodać do gotowego, odcedzonego wywaru i gotować do miękkości.
W międzyczasie ostudzić skrzydełka, obrać z nich mięso, posiekać i wrzucić do gotującej się zupy.
Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w plasterki i obsmażyć na łyżce oleju.
Przyprawić pieprzem i wyciśniętym czosnkiem, przełożyć do zupy.
Kiedy warzywa są miękkie, wlać niewielką ilość żytniego zakwasu (sam kwas, bez mąki) oraz sok z buraków - mieszać, aż zupa się zagotuje.
Doprawić do smaku, a na talerzu posypać siekaną zieloną pietruszką.