Przepis i sposób przygotowania na: Batoniki owsiane (bez pieczenia)
Płatki owsiane opcjonalnie można podprażyć wcześniej parę minut na suchej patelni aby były później fajnie chrupiące- u mnie zostało to pominięte. Wszystkie sypkie składniki mieszamy za pomocą łyżki z rozpuszczonym masłem, miodem. Masa ma być bardzo gęsta, zwarta, gdy będzie zbyt sypka to trzeba dodać odrobinę więcej miodu aby ją zlepić.
Krok 2
Przekładamy masę do keksówki (aby się później łatwiej kroiło). Ugniatamy bardzo porządnie łyżką aby je jak najmocniej złączyć- gdy za słabo je ugnieciesz to później po rozkrojeniu będą sypkie, rozwalały się w rękach po ukrojeniu. Przygotowujemy obie polewy (można to pominąć), czyli rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej z mlekiem lub po prostu w mikrofali. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc lecz w sumie wystarczy min. 2 godziny lub gdy już bardzo Ci się spieszy to na 30 min do zamrażalnika. Gdy zdecydujesz się na polewę to polecam chłodzić batoniki te dwie godziny, polać je czekoladami i później znowu do lodówki aby czekolada stwardniała. Smacznego!