Przepis i sposób przygotowania na: Bazyliowy sernik
Kroki postępowania
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki. Zarabiamy ciasto. Gotowe wykładamy na przygotowaną tortownicę. Nakłuwamy widelcem.
![Krok 1 - Bazyliowy sernik foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bazyliowy-sernik1-2.jpg)
W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy. W następnej kolejności dodawać cukier waniliowy, ser, olejek. Całość ponownie miksujemy, by masa była puszysta i jednolita (około 10 minut). Na końcu dodajemy mąkę zmieszaną z budyniem.
Oddzielnie ubijamy pianę z białek. Ubitą łączymy z przygotowaną masą serową.
Tak przygotowany ser wylewamy to ciasto kruche, co pewien czas wykładamy rodzynki i przykrywamy je kolejną warstwą sera.
Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w 180˚C.
Upieczony studzimy.
![Krok 2 - Bazyliowy sernik foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bazyliowy-sernik2-2.jpg)
![Krok 3 - Bazyliowy sernik foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bazyliowy-sernik3-2.jpg)
Bazylię miksujemy wraz z mlekiem. Do zmiksowanej dokładamy sok z cytryny.
![Krok 4 - Bazyliowy sernik foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bazyliowy-sernik4-2.jpg)
![Krok 5 - Bazyliowy sernik foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bazyliowy-sernik5-2.jpg)