Przepis i sposób przygotowania na: Bezy z kremem budyniowym i żurawiną
Kroki postępowania
Do miski przelewam białka, jeżeli wyjmujemy je z lodówki to co najmniej godzinę przed ubiciem.Dodaję do nich szczyptę soli i ubijam na sztywno. Dodaję do łyżce cukier i dalej ubijam. Cukier należy dodawać stopniowo. Ubijam tak długo aż cukier się rozpuści a piana będzie błyszcząca. Na końcu dodaję ocet i chwile miksuje i mąkę ziemniaczaną.
![Krok 1 - Bezy z kremem budyniowym i żurawiną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bezy-z-kremem-budyniowym-i-zurawina1-2.jpg)
![Krok 2 - Bezy z kremem budyniowym i żurawiną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bezy-z-kremem-budyniowym-i-zurawina2-2.jpg)
Masło ucieram na puch mikserem,
![Krok 3 - Bezy z kremem budyniowym i żurawiną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bezy-z-kremem-budyniowym-i-zurawina3-2.jpg)
Budyń rozrabiam z mąką w 2/3 szklanki mleka. Resztę mleka zagotowuję. Do gotującego wlewam mleko i energicznie mieszam. Nie dodaję cukru bo bez jest słodka.Zostawiam do ostygnięcia pod przykryciem
![Krok 4 - Bezy z kremem budyniowym i żurawiną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bezy-z-kremem-budyniowym-i-zurawina4-2.jpg)
![Krok 5 - Bezy z kremem budyniowym i żurawiną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bezy-z-kremem-budyniowym-i-zurawina5-2.jpg)
Żurawinę przekładam do rondelka, wlewam 1/2 szklanki wody, dodaję miód, sok z cytryny. W reszcie wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną.Jak żurawina zrobi się miękka wlewam mąkę i energicznie mieszam aż frużelina zrobi gęsta.
Bezy dekoruję kremem i polewam frużeliną i miętą.
![Krok 6 - Bezy z kremem budyniowym i żurawiną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bezy-z-kremem-budyniowym-i-zurawina6-2.jpg)