Przepis i sposób przygotowania na: Biedronka II
Ciasto ciemne :
9jaj
1,5 szkl mąki pszennej
3-4 łyżeczki kakao
1 szkl cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodając żółtka i pozostałe składniki.
Schłodzone ciasto kruche zetrzeć na tarce o dużych oczkach i delikatnie wmieszać do ciasta ciemnego. Upiec 2 placki.
Ciasto jasne:
Upiec jasny biszkopt z 4 jaj.
Krem 1:
1/2 l mleka
1 budyń śmietankowy
3 łyżki mąki pszennej
1/2 szkl cukru
25 dag margaryny. Z mleka, budyniu, mąki i cukru ugotować budyń. Margarynę utrzeć, dodać przestudzony budyń, sok z cytryny, dowolny aromat.
Krem 2:
1.2 l śmietany 30%
1 galaretka czerwona
1 płaska łyżeczka żelatyny
cukier puder do smaku
Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody.
Śmietanę ubić, dodać cukier puder i tężejącą galaretkę.
Przełożenie ciasta:
Ciasto ciemne-krem 1-starkowana na tarce o grubych oczkach cała tabliczka czekolady-krem 1-ciasto ciemne- krem 2 -biszkopt jasny- polewa ( ja kupuję gotową rozpuszczam na parze i dodaję 1-2 łyżki śmietany - wtedy po zastudzeniu się nie łamie)