Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt
2. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą puszystą masę (robię to drewnianą pałką).
3. Białka ubić na sztywną pianę (ubijam sprężyną-ubijaczką).
4. Do żółtek z cukrem dodać pianę z białek.
5. Mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszać z masą jajeczną.
6. Dodać olej.
7. Wysmarować tortownicę lub prodiż margaryną i wysypać mąką lub kaszą manną.
8. Wylewać ciasto na środek tortownicy lub prodiża.
9. Piec ok. 30-40 minut w temperaturze 180'C
UWAGA!!!
Ciasta wystarczy na krążek o średnicy 25 cm z jednym przełożeniem. W razie potrzeby należy zwiększyć proporcje.
Można przygotować poncz do nawilżenia warstw ciasta. Wypróbowałam poncz na bazie lemoniady lub soku z cytryny z dodatkiem wódki.
Do przełożenia ciasta najlepiej zrobić gotową masę. Udekorować owocami, orzechami, wiórkami kokosowymi, czekoladą wg upodobania.