Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Biszkopt na tort

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt.
cukier 3/4 szkl.
mąka 1 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżecz.
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt na tort

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, w czasie ubijania stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywną pianę.
Krok 1 - Biszkopt na tort foto
2
Do piany z białek dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać na puszystą masę.
Krok 2 - Biszkopt na tort foto
3
Na koniec dodać do masy przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie łyżką.
Krok 3 - Biszkopt na tort foto
4
Masę przełożyć do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą).
Po ostudzeniu przekroić biszkopt na 2-3 części.
Jeśli pieczemy wysoki tort to należy przygotować dwa biszkopty z tego przepisu.
Krok 4 - Biszkopt na tort foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Amellia 05.11.2012 13:23
fajny
Adamorek 05.11.2012 11:08
fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak