Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami
2. Biszkopt:Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek , ubić je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksować do rozpuszczenia. Następnie dodawać po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę z proszkiem dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować) Ciasto wylać do blaszki wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy). Biszkopt odstawić do wystudzenia , odciąć 2 cm. wierchu. dół biszkopta nasączyć ponczem.( krople śmietankowe wymieszane z wodą) Górę biszkopta pokruszyć drobno.
3.Bita śmietana:śmietanę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem , dodać zimną żelatynę , ponownie zmiksować.
4.Z truskawek usunąć szypułki , umyć osuszyć.
5. Dół biszkopta ponownie umieścić w blaszce do pieczenia , wylać masę śmietanową , w nią powbijać truskawki w odstępach 1cm. W wolne miejsca od owoców wsypać pokruszony biszkopt. Ciasto zalać tężejącą galaretką.
6.Odstawić na 4-5 h. lub na całą noc do lodówki by wszystkie warstw stężały.