Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z ptasim mleczkiem i galaretką
Białka ubijamy na sztywno,następnie dodajemy cukier(1 i 1/4 szkl) i żółtka.Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostudzony biszkopt przekroić na połowę.
Dwie galaretki robimy według przepisu na opakowaniu, a dwie rozpuszczamy w 600ml gorącej wody.
Do śmietany kremówki dodajemy 3 łyżki cukru i ubijamy na sztywno a następnie dodajemy wystudzone 2 galaretki rozpuszczone w 600 ml wody i miksujemy.
WYKONANIE:
Na spodzie blaszki kładziemy jeden blat biszkopta,na to wykładamy połowę ptasiego mleczka i wkładamy do lodówki aby trochę stężało, następnie kładziemy drugi blat ciasta i znowu ptasie mleczko i znowu do lodówki. Na stężałe ptasie mleczko kładziemy umyte i pokrojone w plasterki truskawki i zalewamy dwoma galaretkami. Placek wkładamy na kilka godzin do lodówki aby wszystko dobrze zastygło.