Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowa rolada z jabłkami - przepis
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier zwykły (2 łyż) i waniliowy, ubijamy, aż masa stanie się lekko „błyszcząca”. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Pod koniec dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie łączymy.
Blachę o wym. 28x34 cm. smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia (papier ładnie przyklei do formy), wykładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy ok. 8 min. w temp. 190 C.
W międzyczasie przygotowujemy ściereczkę i obsypujemy cukrem waniliowym. Po upieczeniu przekładamy gotowy biszkopt na wyłożoną cukrem ściereczkę (papierem do pieczenia do góry) i delikatnie odrywamy papier do pieczenia. Szybko zwijamy razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku tworząc roladę. Odstawiamy do wystudzenia.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnuszka i gotujemy, aż jabłka będą miękkie. Jeśli używaliśmy kwaśnych jabłek dodajemy 1-2 łyżki cukru. Następnie do gorących jabłek dodajemy galaretkę i mieszamy.
Na ostudzone ciasto wykładamy ciepła masę z jabłek i równomiernie rozprowadzamy. Zwijamy i owijamy folią aluminiową, wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Smacznego. Więcej na www.ilovebake.pl