Przepis i sposób przygotowania na: Bitki drobiowe w sosie śmietanowo-paprykowym
Opłukać, osączyć, wlożyć do malego garnka, zalać gorącą wodą i gotować na małym ogniu do czasu, aż skórka zacznie dobrze odchodzić, a miąższ zmięknie.
Paprykę odcedzić, pozostawić do przestygnięcia, obrać ze skórki i drobniutko posiekać lub rozgnieść widelcem.
Filety z kurczaka rozbić niezbyt cienko i pokroić w mniejsze kawałki - oprószyć solą, opanierować w mące.
Na patelni rozgrzać nieco oleju i obsmażyć mięso bez rumienienia.
Przełożyć bitki do garnka, doprawić solą i papryką mieloną - dodać rozdrobnioną paprykę, zalać śmietanką i odrobinką wody.
Dusić do miekkości.
Podawać z ryżem lub kaszą jęczmienną.