Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Bitki w sosie pieczarkowo-ogórkowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 250 g
woda 500 ml
pieczarki 100 g
ogórek kiszony 1 dyża sztuka
cebula 1/2 sztuka
marchewka 1/2 sztuka
śmietana 18 proc 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżeczka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki w sosie pieczarkowo-ogórkowym

1.Sos: Pieczarki obieramy myjemy , kroimy w pół plasterki.Cebulę oraz ogórka w kosteczkę. Marchew obieramy , ścieramy na tarce o małych oczkach. Całość zalewamy wodą , gotujemy do miękkości , doprawiamy. Mąkę łączymy ze śmietaną oraz gorącym wywarem. Przelewamy do garnka , mieszamy.Dusimy chwilkę do zgęstnięcia.
2.Mięso kroimy w plastry ( 2-3 cm) Rozbijamy cienko , oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Obtaczamy w mące z obu stron. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.
3.Bitki podajemy ułożone ba gorącym sosie lub nim polane.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 20.08.2016 09:51
Moje smaki
SzczyptaChili 31.12.2015 10:57
Zgadzam się , dziękuję :)
Damiano
Damiano 30.12.2015 16:05
smaczne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak