Przepis i sposób przygotowania na: Bitki z szynki w sosie gryczano - warzywnym
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
1. Szynkę wieprzową oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i błonek oraz dzielimy ją na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą (dzięki temu unikniemy rozpryskiwania i rozerwania się mięsa).
![Krok 1 - Bitki z szynki w sosie gryczano - warzywnym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bitki-z-szynki-w-sosie-gryczano-warzywnym1-2.jpg)
![Krok 2 - Bitki z szynki w sosie gryczano - warzywnym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bitki-z-szynki-w-sosie-gryczano-warzywnym2-2.jpg)
Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy do niej przyprawy: cebulę suszoną, liście lubczyku, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek oraz łyżeczkę cukru brzozowego (ksylitolu)*. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez około 0,5 godziny
* zamiast cukru brzozowego możemy użyć cukru trzcinowego
![Krok 3 - Bitki z szynki w sosie gryczano - warzywnym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bitki-z-szynki-w-sosie-gryczano-warzywnym3-2.jpg)
![Krok 4 - Bitki z szynki w sosie gryczano - warzywnym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bitki-z-szynki-w-sosie-gryczano-warzywnym4-2.jpg)
![Krok 5 - Bitki z szynki w sosie gryczano - warzywnym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bitki-z-szynki-w-sosie-gryczano-warzywnym5-2.jpg)
Następnie, gdy minie 0,5 godziny, kiedy mięso gotuje się z przyprawami, dodajemy do niego utarte warzywa i podsmażoną cebulkę. Wszystko dusimy na małym ogniu do momentu, aż mięso nabierze odpowiedniej miękkości.
![Krok 6 - Bitki z szynki w sosie gryczano - warzywnym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bitki-z-szynki-w-sosie-gryczano-warzywnym6-2.jpg)
Życzę smacznego! :)
![Krok 7 - Bitki z szynki w sosie gryczano - warzywnym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bitki-z-szynki-w-sosie-gryczano-warzywnym7-2.jpg)