Przepis i sposób przygotowania na: Bitki z szynki wieprzowej w sosie warzywnym
PRZYGOTOWANIE:
1. Oczyszczoną szynkę dzielimy na kawałki o grubości około 2 cm. Każdy kawałek rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa i smażymy z obu stron na oleju rzepakowym.
Gdy mięso będzie już zarumienione, przekładamy je do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu zawrzenia.
W tym samym czasie na oleju ze smażenia mięsa, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, a na koniec wrzucamy dwa posiekane drobno ząbki czosnku.
2. Kiedy woda w garnku zacznie już wrzeć, wrzucamy do niej podsmażoną z czosnkiem cebulkę, pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę, marchewkę i papryczkę chili. Dodajemy także zioła: posiekaną natkę pietruszki, świeży koper, oregano, kolendrę, cząber, rozmaryn, kurkumę i około 10 listków świeżej bazylii.
Wszystko dusimy pod przykryciem przez około 1,5 godziny do momentu, aż mięso będzie miękkie.
3. Gdy bitki będą już miękkie przekładamy je do drugiego garnka razem z częścią kawałków warzyw. Pozostałą część sosu z warzywami miksujemy na gładką, delikatnie gęstą masę, dodajemy do niej 1,5 łyżki sosu sojowego oraz sól i pieprz do smaku. Powstałą masą zalewamy ponownie mięso oraz warzywa i jeszcze raz wszystko zagotowujemy.
Bitki z szynki wieprzowej podajemy z ulubionymi dodatkami np. ziemniaczkami i młodą kapustką.
Życzę smacznego!