Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Boczek pieczony

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

boczek surowy 1.5 kilograma

Marynata

Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
chili 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
tymianek 1/4 łyżeczki
Kucharek przyprawa uniwersalna 1.5 łyżeczki
ząbki czosnku 3 sztuki

Dodatkowo

Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
rękaw do pieczenia

Porada

Przyprawy można użyć dowolne wg swojego smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony

Boczek umyć, osuszyć.
Przyprawy wymieszać i natrzeć mięso ze wszystkich stron.
Zrolować na kształt rolady, zawinąć ciasno w folię i włożyć do lodówki na kilkanaście godzin.
Następnego dnia mięso związać nicią bawełnianą i włożyć do rękawa do pieczenia, wkładając liście i ziele.
Piec 1.5 godziny w temperaturze 180 stopni. Pół godziny przed końcem pieczenia rozciąć rękaw w celu zrumienienia boczku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 08.01.2015 19:52
mój ulubiony na chlebku a do tego ćwikła pycha
bhb8 08.01.2015 19:13
wygląda smakowicie :)
mirosława4 08.01.2015 19:00
smaczna :)
alaaa 08.01.2015 18:26
wygląda ładnie ale dla mnie za tłusto
barbara11561 08.01.2015 17:45
świetna rolada boczkowa,zawsze mile widziana na naszym stole:)
ania2610 08.01.2015 16:43
Jak ja lubię taki boczuś, ostatnio też piekłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak