Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony
Włożyć boczek do miski, przykryć i wstawić do lodówki na dobę.
Na drugi dzień wyjąć boczek , jeśli w misce jest płyn wylać go, a miskę osuszyć. Przyprawy wymieszać z olejem i natrzeć nimi mięso, obłożyć liśćmi laurowymi i kulkami ziela angielskiego. Nakryć i włożyć do lodówki na kolejną dobę (można tylko na noc).
Piekarnik nagrzać do 200*C. Cebulę pokroić w piórka. Boczek razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim włożyć do naczynia żaroodpornego z nakrywką, posypać cebulą, przykryć.
Piec przez 15 minut w 200*C, potem zmniejszyć temperaturę do 180*C. Całkowity czas pieczenia to 55-60 minut. pod koniec pieczenia należy zdjąć i nakrywkę, aby boczek się lekko zrumienił.