Przepis i sposób przygotowania na: Boczek szpikowany czosnkiem
Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Po tym czasie obrać ząbki czosnku, boczek dziurawić ostrym nożem z czubkiem wbijając go pionowo w wierzch mięsa - w powstałe otworki wciskać całe ząbki czosnku, a jeśli są bardzo duże, pokroić wzdłuż na połowę.
Naszpikowany boczek posmarować olejem i wymasować przez chwilę.
Umieścić mięso w foliowej torebce do pieczenia, zamknąć klamerką i piec 3,5-4 godziny w temperaturze 135-140*C.
Pozostawić do zupełnego ostygnięcia nie otwierając torebki.
Tak przygotowany boczek jest niezwykle kruchy i świetnie nadaje się do kanapek zamiast kupnych wędlin.
Najlepiej przed krojeniem wstawić go do lodówki na kilka godzin, aby stężał.