Przepis i sposób przygotowania na: Borówczanki - drożdżówki z borówkami
Kroki postępowania
Do misy robota wlać ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże, wymieszać. Wlać roztopione masło i roztrzepane jajko. Wsypać mąkę i szczyptę soli. Zagnieść ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Borówki umyć, osuszyć.
![Krok 1 - Borówczanki - drożdżówki z borówkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/borowczanki-drozdzowki-z-borowkami1-2.jpg)
Wyrośnięte ciasto zagnieść, podzielić na 15 części.
![Krok 2 - Borówczanki - drożdżówki z borówkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/borowczanki-drozdzowki-z-borowkami2-2.jpg)
Każdy kawałek rozpłaszczyć, ułożyć borówki (ok 10szt - 20g), bułeczki zlepić.
![Krok 3 - Borówczanki - drożdżówki z borówkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/borowczanki-drozdzowki-z-borowkami3-2.jpg)
Ułożyć w formie wyścielonej papierem (blisko by się zrosły lub w odstępach).
Odstawić na 30 minut do napuszenia. Piec około 20 minut w 180 stopniach.
![Krok 4 - Borówczanki - drożdżówki z borówkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/borowczanki-drozdzowki-z-borowkami4-2.jpg)
Lukier: cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z jagód na gładki lukier.
![Krok 5 - Borówczanki - drożdżówki z borówkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/borowczanki-drozdzowki-z-borowkami5-2.jpg)
![Krok 6 - Borówczanki - drożdżówki z borówkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/borowczanki-drozdzowki-z-borowkami6-2.jpg)