Przepis i sposób przygotowania na: Borówkowe „kołaczyki”
Kroki postępowania
Między czasie margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, pozostałe letnie mleko oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki i garnka.
Tak wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Następnie wałkujemy je na grubość około 1-1,5 cm.
![Krok 1 - Borówkowe „kołaczyki” foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/borowkowe-kolaczyki1-2.jpg)
![Krok 2 - Borówkowe „kołaczyki” foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/borowkowe-kolaczyki2-2.jpg)
Nadzienie stanowi borówkowy ser. Na serze dodatkowo układamy po 3-4 borówki.
![Krok 3 - Borówkowe „kołaczyki” foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/borowkowe-kolaczyki3-2.jpg)
Borówki przekładamy do garczka, słodzimy ok. 2 łyżki. Tak przygotowane stawiamy na gazie i smażymy około 15 minut, by delikatnie zgęstniały. Po zdjęciu z ognia studzimy.
![Krok 4 - Borówkowe „kołaczyki” foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/borowkowe-kolaczyki4-2.jpg)
Całość miksujemy.
![Krok 5 - Borówkowe „kołaczyki” foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/borowkowe-kolaczyki5-2.jpg)
Tak przygotowany ser wykładamy na przygotowane wgłębienia drożdżówek. Na ser wykładamy po 3-4 borówki.
Pieczemy.
Lukier:
• 2-3 łyżki mleka,
• Cukier puder (około 4-5 łyżek)
Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder. Lukier powinien być dość gęsty. Jeszcze ciepłe drożdżówki polewamy lukrem. Pozostawiamy (najlepiej na kratce) do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
Drożdżówki te można także wykonać z kruszonką. Dla urozmaicenia też wykonałam takich kilka!
Kruszonka:
• 3-4 łyżki cukru,
• 7 dag margaryny lub masła,
• 4 łyżek mąki,
Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach łączymy je ze sobą tworząc kruszonkę.
![Krok 6 - Borówkowe „kołaczyki” foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/borowkowe-kolaczyki6-2.jpg)