Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

brokół z jajkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składnik główny

brokuł 1 szt
jajko 2 sztuki
cukier do smaku
sól do smaku

sos

jogurt naturalny 450 ml
majonez tradycyjny 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
cukier
sól do smaku
czarny pieprz mielony Prymat do smak
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: brokół z jajkiem

Jajka ugotowałam, ostudziłam i obrałam. Wokół jajka ułożyłam 5 patyczków, na końce patyczków z obu stron nałożyłam recepturki. Pozostawiłam na 0,5 h. aby uformowały się kwiatki. Brokuł pokroiłam w różyczki , ugotowałam w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru ( 2-3 minuty od zagotowania, żeby nie był za miękki )odcedziłam pozostawiłam do wystygnięcia.
Sos:
Do jogurtu naturalnego dodałam majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszałam doprawiając do smaku solą, pieprze, i suszoną pietruszką.
Na talerzu naprzemiennie układałam różyczki brokuła, z pokrojonym jajkiem. Udekorowałam rzodkiewką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak