Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki nadziewane tofu na słodko
Proporcje na 5-6 bułek.
Do miski przesiałam mąkę, dodałam do niej otręby i drożdże i dokładnie wymieszałam. Mleko sojowe lekko podgrzałam i rozpuściłam w niej 1 łyżkę melasy. Dodałam do mąki razem z 1 łyżką oleju i wyrobiłam gładkie ciasto. Rozwałkowałam na podłużny prostokąt o grubości około 5 mm.
W miseczce wymieszałam tofu z melasą i łyżką startego na wiórki świeżego kokosa, bo akurat miałam do wykorzystania.
Farsz ułożyłam wzdłuż cista i zwinęłam w rulon zaklejając końce (w postać rurki). Pocięłam nożem na 6 kawałków. Wyłożyłam na blachę do lekko nagrzanego piekarnika do wyrośnięcia.
Gdy zwiększyły dwukrotnie objętość zwiększyłam temp. do 170 stopni i piekłam do zrumienienia.
Poddawałam polane ozdobnie melasą.