Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki śniadaniowe z ziarnami
1 łyżka płatków owsianych,
1 łyżka ziaren słonecznika ,
1 łyżeczka chia, ,
1 łyżka ziaren siemienia lnianego ,
1 łyżka pestek dyni.
Do miski wsyp mąkę dodaj rozkruszone drożdże, wlej wodę i zagnieć ciasto ,przykryj folią spożywczą i zostaw na 12 godzin.
Na drugi dzień dodaj mąkę wymieszaną z solą i mieszanką ziaren, wlej wodę ,wyrób ciasto ,odstaw na 40 minut.
Następnie podziel na 8-10 części, każdą rozwałkuj na prostokąt i zawiń w rulonik, natnij nożyczkami górę bułek,przykryj ściereczką na 40 minut.
Piekarnik nagrzej do 220 stopni, na spód piekarnika wstaw naczynie z wrzącą wodą , wstaw bułki i piecz 10 minut w 220 stopniach ,następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz bułki aż będą rumiane.( 15 minut powinno starczyć ).
Po upieczeniu wystudź na kratce.
SMACZNEGO !!