Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki tygryska (Dutch Crunch Rolls)
W misce mieszamy oba rodzaje mąki, drożdże instant, cukier i sól (ze świeżymi należy zrobić rozczyn). Do miski z mąką dodajemy mleko, oliwę i wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy je niewielką ilością mąką. Do naoliwionej miski przekładamy ciasto. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, składając raz po 30 minutach.
Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 8 części. Każdą formujemy w bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie i przykrywamy czystą ściereczką na 15 minut.
Ciasto ryżowe:
Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Przygotowana pasta powinna być dość gęsta, ale dająca się rozsmarowywać (można dać łyżkę wody więcej jeśli ciasto nie chce się rozsmarować).
Gdy bułeczki podrosną rozsmarowujemy dość grubo pastę na wierzchu i po bokach bułek. Bułki ponownie przykrywamy i zostawiamy na 20 minut. Bułki pieczemy w temperaturze 190ºC przez 30 - 35 minut lub do momentu aż się zezłocą.