Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z białą kiełbasą
Kroki postępowania
Zaczyn:
Wodę zmieszać z mąką i zagotować. Przestudzić. Dodać letnią wodę, drożdże i cukier. Wymieszać.
Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić na 3-4 cm kawałki.
![Krok 1 - Bułeczki z białą kiełbasą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/buleczki-z-biala-kielbasa1-2.jpg)
Do misy wsypać mąkę, sól, dodać rozczyn. Wbić jajko i wlać olej. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
![Krok 2 - Bułeczki z białą kiełbasą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/buleczki-z-biala-kielbasa2-2.jpg)
Wyjąć na stolnicę, podzielić na równe kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć,
![Krok 3 - Bułeczki z białą kiełbasą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/buleczki-z-biala-kielbasa3-2.jpg)
![Krok 4 - Bułeczki z białą kiełbasą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/buleczki-z-biala-kielbasa4-2.jpg)
Układać na blasze (użyłam blachy do bagietek), odstawić do wyrośnięcia.
![Krok 5 - Bułeczki z białą kiełbasą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/buleczki-z-biala-kielbasa5-2.jpg)
Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec około 20 minut.
![Krok 6 - Bułeczki z białą kiełbasą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/buleczki-z-biala-kielbasa6-2.jpg)