Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z pieczarkami i serem Zewy
Mleko podgrzać i wymieszać w nim dokładnie drożdże i cukier.
Masło stopić.
Do misy robota wlać mleko, dodać stopione masło i wsypać mąkę wymieszaną z solą.
Wyrabiać ciasto kilka minut a potem zagnieść je na elastyczne ciasto.
Gdyby było za luźne podsypać odrobiną mąki.
Wyrobione ciasto oprószyć mąką, włożyć do miski, zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Nadzienie :
Gdy ciasto wyrasta przygotować nadzienie.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki a cebulę w piórka.
Na patelni rozgrzać olej.
Wrzucić pieczarki, podsmażyć a potem dodać cebulę i dalej smażyć aż będą miękkie.
Dodać do smaku sól i pieprz a potem wymieszać nadzienie i przestudzić.
Następnie dodać straty na grubych oczkach ser i delikatnie wymieszać.
Nadzienie podzielić na 8 części.
Wykonanie :
Gdy ciasto wyrośnie odgazować je kilka razy zagniatając a potem podzielić na 8 części.
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczać na dłoni.
Na środku kłaść porcje nadzienia i zlepiać dokładnie podłużne bułeczki kładąc je potem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu.
Bułeczki zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ładnie podrosną posmarować je rozmąconym z wodą jajkiem i posypać sezamem.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 195 - 200 stopni i piec 20 - 25 minut.
Najlepsze są jeszcze ciepłe.