Przepis i sposób przygotowania na: Bułki " Najeżone "
Kroki postępowania
Zrobić dołeczek,dodać pokruszone drożdże, posypać szczyptą cukru.
Mleko lekko podgrzać, wlać do mąki, dodać żółtka, olej i dokładnie wyrobić ciasto.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
![Krok 1 - Bułki " Najeżone " foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bulki-najezone-1-2.jpg)
Z ciasta formujemy walec, jeden koniec lekko spłaszczamy na głowę, drugi lekko wyciągamy na ogon.
W głowie nożyczkami robimy nacięcie na paszczo- szczękę, wkładamy tam ziarenka ryżu, lub mały ryż preparowany, to będę zęby.
U szczytu głowy wbijamy ziarenka pieprzu, to oczy.
Tułów z ogonem nacinamy nożyczkami.
![Krok 2 - Bułki " Najeżone " foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bulki-najezone-2-2.jpg)
Pieczemy w 180-170 C ok. 20 minut.
![Krok 3 - Bułki " Najeżone " foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bulki-najezone-3-2.jpg)