Przepis i sposób przygotowania na: Bułki orkiszowe z czosnkiem i oliwą
Wodę letnią połączyć z ciepłym mlekiem, oliwą oraz wyciśniętym czosnkiem.
Do suchych składników wlać płynną mieszankę i szybko zagnieść ciasto - wstępnie można krótko zmiksować, co ułatwia i przyspiesza zagniatanie.
Ciasto nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do podrośnięcia. Odgazować delikatnie i uformować bułeczki dowolnej wielkości - 10-12 sztuk.
Ułożyć w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż bułeczki urosną.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec ok. 20-25 minut (grzałka góra + dół). Wystudzić na kratce.