Przepis i sposób przygotowania na: Bułki pszenne poznańskie
Drożdże pokruszyć do miski. Wymieszać z cukrem, 110 ml mleka oraz 2 łyżkami mąki. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
W dużej misce lub garnku wymieszać mąkę z solą, dodać jajko, roztopione masło, a następnie dodać przygotowany zaczyn z drożdży i pozostałe mleko.
Wyrobić sprężyste, jednolite ciasto. Naczynie z ciastem owinąć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i naoliwionymi rękami podzielić na kulki o masie około 80 g. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, ponieważ intensywnie rosną. Ja kładę 9 sztuk na każdej blasze. Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Tępą stroną noża namoczoną w oleju zrobić głębokie przedziałki. Mocno spryskać wodą. Piec w temperaturze 210 stopni ok. 15-20 minut, aż do zrumienienia.