Przepis i sposób przygotowania na: Buły drożdżowe z kapustą
Kroki postępowania
Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką ciepłego mleka, cukrem, łyżką mąki- po czym odstawić do wyrośnięcia. Następnie wymieszać mąkę z rozczynem, mlekiem, jajkami i wyrabiać ciasto przez 15 rękami. Gdy ciasto będzie lśniące, wlać roztopiony tłuszcz, wyrobić ponownie, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
![Krok 1 - Buły drożdżowe z kapustą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/buly-drozdzowe-z-kapusta1-2.jpg)
Wykonanie nadzienia:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc. Cebule drobno posiekać i usmażyć na chrupiąco. Kapustę przepłukać, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę grzybową i ugotować. Następnie kapustę odcedzić , odcisnąć, wymieszać z ostudzonymi ziemniakami, przyprawić do smaku i dodać 1 łyżkę masła z cebulką.
![Krok 2 - Buły drożdżowe z kapustą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/buly-drozdzowe-z-kapusta2-2.jpg)
Z wyrośniętego ciasta urywać po kawałku, spłaszczyć na dłoni i nadziewać farszem kapuścianym. Zlepiać jak pączki, formując dosyć duże bułki.
![Krok 3 - Buły drożdżowe z kapustą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/buly-drozdzowe-z-kapusta3-2.jpg)
![Krok 4 - Buły drożdżowe z kapustą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/buly-drozdzowe-z-kapusta4-2.jpg)
![Krok 5 - Buły drożdżowe z kapustą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/buly-drozdzowe-z-kapusta5-2.jpg)