Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Buraczki pieczone z czosnkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 10 szt
czosnek 5 ząbków
olej 3 łyżki
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki pieczone z czosnkiem

Buraczki podobnej wielkości obieramy cienko ze skórki i płuczemy. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Ząbki czosnku bez obierania lekko miażdżymy i układamy na burakach.

Polewamy oliwą i zamknięte wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach, aż będą jeszcze lekko twardawe. Wyjmujemy je i ścieramy na tarce lub rozdrabniamy malakserem.

Obieramy upieczony czosnek i dodajemy roztarty do buraków.

Solimy do smaku i skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Podajemy po podgrzaniu na ciepło, lub do wędlin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 01.01.2016 21:19
fajny dodatek do obiadu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak