Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Cappucino

5.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szkl
mąka, 1 szkl
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
margaryna 1 kostka
masa krówkowa
1 puszka
spirytus 95% 1 kieliszek
masa makowa 1/2 puszki
śmietana 30% 0,30 litra
czekolada gorzka
1 szt.
woda
1/2 l (do ponczu)
cukier waniliowy
2 szt.
Sklep Prymat
kawa rozpuszczalna
3 łyżki
ser biały
2 kostki
jajko
8 szt.
cukier puder
1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Cappucino

Upiec dwa biszkopty, ciemny i jasny.

BISZKOPT I
4 białka ubić z 1/2 szkl cukru na sztywną pianę, dalej ubijając, dodawać po jednym żółtku a na końcu 1/2 szkl mąki wymieszaną z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Piec 30 minut w 175C.

BISZKOPT II
Przygotować według przepisu biszkopt I tylko dodać 2 łyżki kakao, upiec ciasto.

KREM KAJMAKOWY
Margarynę rozetrzeć dodać mleko skondensowane, masę makową, kawę rozpuszczalną w proszku, łyżkę spirytusu dobrze wymieszać.

KREM TWAROŻKOWY
Ser biały, 1 cukier waniliowy, cukier puder dokładnie utrzeć.
Śmietanę ubić i połączyć z masą serową.

PONCZ
Woda, cukier waniliowy, 1 łyżka cukru, spirytus wymieszać.

BISZKOPT CIEMNY-nasączyć ponczem
Na biszkopt nałożyć krem twarożkowy.
Biszkopt jasny-nasączyć ponczem.
Całość posmarować kremem kajmakowym i posypać startą gorzką czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta_P-S 19.05.2011 19:14
jest pyszne, ale dla mnie za pracochłonne
Gosia32
Gosia32 10.05.2011 07:33
pycha;]
Ewa92 11.02.2011 11:52
dość ciekawy ;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak