Przepis i sposób przygotowania na: Chałka na kefirze
Kroki postępowania
![Krok 1 - Chałka na kefirze foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chalka-na-kefirze1-2.jpg)
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Wlać do pojemnika i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
![Krok 2 - Chałka na kefirze foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chalka-na-kefirze2-2.jpg)
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Odgazować,
![Krok 3 - Chałka na kefirze foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chalka-na-kefirze3-2.jpg)
![Krok 4 - Chałka na kefirze foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chalka-na-kefirze4-2.jpg)
Zapleść warkocz, ułożyć na blasze. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
![Krok 5 - Chałka na kefirze foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chalka-na-kefirze5-2.jpg)
![Krok 6 - Chałka na kefirze foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chalka-na-kefirze6-2.jpg)
i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić na kratce
![Krok 7 - Chałka na kefirze foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chalka-na-kefirze7-2.jpg)