Przepis i sposób przygotowania na: Chałka wielkanocna
Kroki postępowania
Gotowy rozczyn przekładam do miski miksera, dodaję pozostałe składniki i wyrabiam, aż ciasto będzie lśniące i elastyczne. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam rękoma, a następnie dzielę na trzy części. Formuję z nich trzy wałeczki jednakowej długości.
![Krok 1 - Chałka wielkanocna foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chalka-wielkanocna1-2.jpg)
![Krok 2 - Chałka wielkanocna foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chalka-wielkanocna2-2.jpg)
![Krok 3 - Chałka wielkanocna foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chalka-wielkanocna3-2.jpg)
![Krok 4 - Chałka wielkanocna foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chalka-wielkanocna4-2.jpg)
Upieczoną chałkę pozostawiam w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie przekładam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
*użyłam specjalnie do tej chałki jesienią zamrożonego puree z dyni, które kilka godzin przed pieczeniem wyjęłam z zamrażarki
*jeśli puree z dyni jest rzadkie, to należy dać nieco więcej mąki, ale nie za dużo, ciasto ma być dość luźne, ale lśniące i dobrze wyrobione. Zbyt duża ilość mąki sprawi, że ciasto będzie twarde, a po upieczeniu niesmaczne.
![Krok 5 - Chałka wielkanocna foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chalka-wielkanocna5-2.jpg)