Przepis i sposób przygotowania na: Chałka z rodzynkami
Kroki postępowania
Przesiewam mąkę do miski, dodaję gotowy rozczyn, roztrzepane jajka i sól. Wlewam letnią wodę z rozpuszczonym w niej cukrem i mieszam. Dodaję miękkie masło i całość dokładnie wyrabiam, aż do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Dodaję rodzynki i jeszcze przez chwilę zagniatam, aby rodzynki równomiernie wymieszały się z ciastem. Przekładam do oprószonej mąką miski. Nakrywam ją folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce, na około 1 i ½ godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte wykładam na obsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam. Dzielę na dwie części, a każdą z nich na trzy części. Formuję sześć wałeczków jednakowej długości. Górne końce trzech wałeczków dokładnie sklejam i zaplatam jak warkocz.
![Krok 1 - Chałka z rodzynkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chalka-z-rodzynkami8-2.jpg)
![Krok 2 - Chałka z rodzynkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chalka-z-rodzynkami9-2.jpg)
![Krok 3 - Chałka z rodzynkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chalka-z-rodzynkami7-2.jpg)
![Krok 4 - Chałka z rodzynkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chalka-z-rodzynkami6-2.jpg)
![Krok 5 - Chałka z rodzynkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chalka-z-rodzynkami5-2.jpg)