Przepis i sposób przygotowania na: Chatka z piernika
Kroki postępowania
Kolejnego dnia robimy lukier.
.białka ubić dodać cukier puder i jeśli bedzie zbyt rzadkie prosze dodać cukier puder a jeśli zbyt gęste odrobine wody. Do szprycy nakładamy lukier. Najpierw trzeba wycisnąć grubą linię lukru na dolną krawędź pierwszej bocznej ściany. Postawić pionowo ścianę na stabilnej podstawie polukrowaną stroną do dołu, 5 cm od brzegu „ogródka”. Przytrzymać przez około 5 minut, aby lukier zastygł. Warto wykorzystać wysokie konserwy i postawić po jednej z każdej strony ściany, aby konstrukcja była dobrze podparta. Zostawić na noc by dobrze sie zastygło.
Na sam początek wykładamy konserwy. Na górną krawędź lejemy wzdłuż lukier i przykładamy jedną część dachu i trzymamy by się utrzymało. Drugą część dachu robimy tak samo. Dajemy w każde z sklejeń duża ilość lukru by się dobrze trzymało. Na kolejny dzień zdobimy domek według uznania, ja jak widać na zdjęciach zrobiłam dachówke
przozdobiłam wzorkami przypiełam u góry okno doczepiłam drzwi dodałam choinki bałwana przykleiłam droge lukrem.
SMACZNEGO!!!