Przepis i sposób przygotowania na: Chleb 12-godzinny na zakwasie
Kroki postępowania
Do misy robota wsypać obie mąki (można je dowolnie modyfikować, należy wtedy ewentualnie skorygować ilość wody) i sól.
![Krok 1 - Chleb 12-godzinny na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-12-godzinny-na-zakwasie1-2.jpg)
Wsypać ziarna: słonecznik, sezam biały i czarny oraz siemię lniane. Można użyć dowolnych ulubionych ziaren.
![Krok 2 - Chleb 12-godzinny na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-12-godzinny-na-zakwasie2-2.jpg)
Następnie dodać 1/3 szklanki płatków owsianych.
![Krok 3 - Chleb 12-godzinny na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-12-godzinny-na-zakwasie3-2.jpg)
Na koniec wlać wodę i dodać dojrzały zakwas. Wyrobić jednolite ciasto, przełożyć do keksówki długości 30-35 cm wyścielonej papierem. Wierzch ciasta oprószyć mąką, przykryć ściereczką lub folią spożywczą. Odstawić na około 10-12 godzin (im cieplej w pomieszczeniu tym szybciej ciasto wyrośnie).
![Krok 4 - Chleb 12-godzinny na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-12-godzinny-na-zakwasie4-2.jpg)
Po tym czasie wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 50-60 minut.
Wystudzić na kratce
![Krok 5 - Chleb 12-godzinny na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-12-godzinny-na-zakwasie5-2.jpg)