Przepis i sposób przygotowania na: Chleb drożdżowy z płatkami i ziarnami
Kroki postępowania
Do misy robota wsypać obie mąki i sól.
![Krok 1 - Chleb drożdżowy z płatkami i ziarnami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-drozdzowy-z-platkami-i-ziarnami1-2.jpg)
Następnie wsypać płatki owsiane i żytnie.
![Krok 2 - Chleb drożdżowy z płatkami i ziarnami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-drozdzowy-z-platkami-i-ziarnami2-2.jpg)
![Krok 3 - Chleb drożdżowy z płatkami i ziarnami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-drozdzowy-z-platkami-i-ziarnami3-2.jpg)
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Rozczyn wlać do misy robota, dodać oliwę i wyrobić jednolite gładkie ciasto. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
![Krok 4 - Chleb drożdżowy z płatkami i ziarnami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-drozdzowy-z-platkami-i-ziarnami4-2.jpg)
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść, uformować bochenek.
![Krok 5 - Chleb drożdżowy z płatkami i ziarnami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-drozdzowy-z-platkami-i-ziarnami5-2.jpg)
Przełożyć do formy i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Następnie posmarować roztrzepanych jajkiem, posypać sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. piec około 40 minut.
Wystudzić na kratce
![Krok 6 - Chleb drożdżowy z płatkami i ziarnami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-drozdzowy-z-platkami-i-ziarnami6-2.jpg)