Przepis i sposób przygotowania na: Chleb dyniowy na poolish
Kroki postępowania
Zaczyn poolish: do miski wlać wodę, dodać drożdże i mąkę, wymieszać na jednolitą masę, odstawić na 8 godzin.
![Krok 1 - Chleb dyniowy na poolish foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-dyniowy-na-poolish1-2.jpg)
Do misy robota wsypać mąkę, sól, pestki dyni. W wodzie rozpuścić drożdże i miód. Do misy dodać zaczyn, puree z dyni, rozczyn i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
![Krok 2 - Chleb dyniowy na poolish foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-dyniowy-na-poolish2-2.jpg)
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, wyrobić krótko i uformować okrągły bochenek.
![Krok 3 - Chleb dyniowy na poolish foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-dyniowy-na-poolish3-2.jpg)
Włożyć ciasto do formy (sr23cm) wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
![Krok 4 - Chleb dyniowy na poolish foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-dyniowy-na-poolish4-2.jpg)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 45 minut. Wystudzić na kratce.
![Krok 5 - Chleb dyniowy na poolish foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-dyniowy-na-poolish5-2.jpg)