Przepis i sposób przygotowania na: Chleb mleczny żytni
Kroki postępowania
![Krok 1 - Chleb mleczny żytni foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-mleczny-zytni1-2.jpg)
Następnego dnia rano przygotować kwas. Do zaczynu dodać mleko, mąkę, kminek i szczyptę suchych drożdży (jeśli jest w domu jest bardzo ciepło można drożdże całkowicie pominąć), wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny.
![Krok 2 - Chleb mleczny żytni foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-mleczny-zytni2-2.jpg)
Następnie dodać do misy wodę, obie mąki i sól, zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Przełożyć do keksówki (dł 20cm), wyrównać. Oprószyć grubo mąką i odstawić do wyrośnięcia (około godziny).
![Krok 3 - Chleb mleczny żytni foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-mleczny-zytni3-2.jpg)
Naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec 10 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze ok. 30 minut.
![Krok 4 - Chleb mleczny żytni foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-mleczny-zytni4-2.jpg)
![Krok 5 - Chleb mleczny żytni foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-mleczny-zytni5-2.jpg)
Przepis zaczerpnięty z bloga Zapach chleba.
![Krok 6 - Chleb mleczny żytni foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-mleczny-zytni6-2.jpg)