Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie pszennym
Kroki postępowania
Wyrabiamy przez około 20 minut (tyle mi zajęło wyrabianie ręczne), aż ciasto przestanie się kleić do ręki i miski oraz stanie się gładkie i sprężyste. Wyrabianie jest bardzo ważne! Po wyrobieniu dajemy mu odpocząć przez 20-30 minut, przykrywając miskę czystą ściereczką.
Po tym czasie formujemy bochenek i przekładamy go do kosza rozrostowego lub formy wyłożonej papierem do pieczenia.
![Krok 1 - Chleb na zakwasie pszennym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-na-zakwasie-pszennym1-2.jpg)
Na zdjęciu jest już wyrośnięte ciasto tuż przed włożeniem do piekarnika. Ważne: należy naciąć wierzch bochenka.
![Krok 2 - Chleb na zakwasie pszennym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-na-zakwasie-pszennym2-2.jpg)
W tej temperaturze pieczemy przez 10 min - zapewni nam to grubą i chrupiącą skórkę. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 40-50 minut.
Aby sprawdzić, czy bochenek jest właściwie upieczony należy stuknąć w jego spód - wyda głuchy dźwięk jeśli jest gotowy.
![Krok 3 - Chleb na zakwasie pszennym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-na-zakwasie-pszennym3-2.jpg)
![Krok 4 - Chleb na zakwasie pszennym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-na-zakwasie-pszennym0-2.jpg)