Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z ciecierzycą
Kroki postępowania
Do misy wrzucić składniki zaczynu, wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej.
![Krok 1 - Chleb na zakwasie z ciecierzycą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-na-zakwasie-z-ciecierzyca1-2.jpg)
Następnego dnia dodać do zaczynu wodę, mąkę, sól.
![Krok 2 - Chleb na zakwasie z ciecierzycą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-na-zakwasie-z-ciecierzyca2-2.jpg)
![Krok 3 - Chleb na zakwasie z ciecierzycą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-na-zakwasie-z-ciecierzyca3-2.jpg)
Przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie ciasto odgazować.
![Krok 4 - Chleb na zakwasie z ciecierzycą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-na-zakwasie-z-ciecierzyca4-2.jpg)
Przełożyć do długiej keksówki, posypać mąką, wyrównać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 3 godziny.
![Krok 5 - Chleb na zakwasie z ciecierzycą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-na-zakwasie-z-ciecierzyca5-2.jpg)
Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 25 minut. Wystudzić na kratce
![Krok 6 - Chleb na zakwasie z ciecierzycą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-na-zakwasie-z-ciecierzyca6-2.jpg)