Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z dynią
Kroki postępowania
składniki zaczynu zmieszać pierwszego dnia wieczorem, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.
Następnego dnia rano upieczoną dynię wrzucić do wysokiego naczynia. Dodać wodę i zmiksować blenderem.
![Krok 1 - Chleb na zakwasie z dynią foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-na-zakwasie-z-dynia1-2.jpg)
Do misy z zaczynem dodać kefir ogrzany do temperatury pokojowej,
![Krok 2 - Chleb na zakwasie z dynią foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-na-zakwasie-z-dynia2-2.jpg)
dodać zmiksowaną dynię.
![Krok 3 - Chleb na zakwasie z dynią foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-na-zakwasie-z-dynia3-2.jpg)
Następnie wsypać wszystkie ziarna i sól.
![Krok 4 - Chleb na zakwasie z dynią foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-na-zakwasie-z-dynia4-2.jpg)
Na koniec wsypać mąkę orkiszową, gryczaną i żytnią. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 3 godziny.
![Krok 5 - Chleb na zakwasie z dynią foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-na-zakwasie-z-dynia5-2.jpg)
Po tym czasie ciasto przełożyć do długiej keksówki wyścielonej papierem, wyrównać i oprószyć mąką przykryć ściereczką i odstawić na ok 3-3,5 godziny.
Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 50 minut. Wystudzić na kratce
![Krok 6 - Chleb na zakwasie z dynią foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-na-zakwasie-z-dynia6-2.jpg)