Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z musli
Kroki postępowania
Do miski wrzucić składniki na zaczyn, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.
![Krok 1 - Chleb na zakwasie z musli foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-na-zakwasie-z-musli1-2.jpg)
Przygotować namaczankę: wszystkie składniki wymieszać, przykryć i odstawić do wystudzenia.
![Krok 2 - Chleb na zakwasie z musli foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-na-zakwasie-z-musli2-2.jpg)
Na drugi dzień do misy robota wlać mleko, wodę, oliwę, dodać namaczankę.
![Krok 3 - Chleb na zakwasie z musli foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-na-zakwasie-z-musli3-2.jpg)
Wrzucić cały zaczyn i słonecznik.
![Krok 4 - Chleb na zakwasie z musli foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-na-zakwasie-z-musli4-2.jpg)
Następnie dodać obie mąki i sól. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
![Krok 5 - Chleb na zakwasie z musli foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-na-zakwasie-z-musli5-2.jpg)
Ciasto przełożyć do keksówek (3 małe) wyścielonych papierem do pieczenia, wyrównać, oprószyć mąką. Przykryć i odstawić na 2-2,5 godziny. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 30-35 minut. Wystudzić na kratce
![Krok 6 - Chleb na zakwasie z musli foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-na-zakwasie-z-musli6-2.jpg)